Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Obrazek

 

Přelož si jméno do hieroglyfů 

UDĚLEJ SI MUMII

 

Řečtí dobyvatelé Egypta prý přijali egyptské bohy za své

Autor: ČTK

20.01. 08:00

Kromě kočičí bohybě Bastet byly objeveny i sochy dalších bohů.

 

 

Staroegyptské bohy uctívali po starých Egypťanech i řečtí dobyvatelé. Dokazuje to nejnovější nález v Alexandrii. Archeologové objevili zbytky paláce, který užívala ve 3. století před naším letopočtem manželka krále Ptolemaia III. královna Bereniké. Našli v něm sošky staroegyptské bohyně mateřství Bastet.

V nalezišti Kum ad-Dikka bylo podle egyptské nejvyšší rady pro památky 600 různých sošek. Kromě Bastet to byly bronzové i hliněné sochy dalších egyptských bohů, například patrona řemeslníků a umělců Ptaha či syna egyptského boha slunce Hóra.

Alexandrie je na archeologické nálezy jedno z nejbohatších míst Středomoří. V jejím okolí se nacházejí zbytky měst, paláců i lodí z doby vlády faraonů i z období pozdějších řeckých a římských vládců.

ČTĚTE TAKÉ:

Uhrančivé oči starých Egypťanů - ochrana před infekcí?

Archeologové odkryli zbytky paláce manželky krále Ptolemaia III.Nový nález odhaluje zbytky paláce, který býval vysoký 60 a široký 15 metrů. Je to první zbytek po královské čtvrti v nynější Alexandrii, říká Muhammad Abdal Maksúd, který vykopávky vedl.

Našel se tam kromě jiného také podstavec, na němž stávala žulová socha vysokého úředníka z doby vlády krále Ptolemaia IV. (222-204 let před naším letopočtem). Právě za jeho vlády dosáhli Egypťané u Rafnie významného vítězství nad seleukovským panovníkem Antiochem III. a upevnili tím severní egyptské hranice v oblasti dnešní Gazy.

Ptolemaiovci vládli Egyptu od roku 305 před naším letopočtem až do roku 30 před naším letopočtem, kdy území dobyli Římané.